22 Temmuz 2014 Salı

Maradona'nın Satranç Takımı


Efsanevi futbolcu Maradona'nın satranç oynadığını biliyor muydunuz. Her ne kadar buradan görmek kolay olmasa da 1.e4 hamlesine kariı 1...e6 ile Fransız Savunmasına girmek üzere. 
Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2012 yılında düzenlenen bir satranç organizasyonunun tanıtımına katılmış. Satrancın tanıtımı için gerçekten çarpıcı. Resimdeki bir ayrıntı ise ilginç.

Satranç takımının şahının tepesinde haç değil de hilal var. Müslüman bir ülke için hassas bir yaklaşım. Gerçekten de satranç müslümanlardan hiristiyanlara aktarılan bir oyun. Tabii o düşmanlık dolu dönemlerde müslüman oyununu oynarken görülmek pek de hoş olmaz. Bu sebeple kendilerine göre bazı değişiklikler yapmışlar. Şah ve Vezir hemen kral ve kraliçe yani king ve queen olmuş. Fil ise din adamı olan Bishop'a yani piskoposa dönüşüvermiş. At ise şövalye yani Knight olmuş. Daha sonra satranç takımı için Staunton bir standart haline gelince Türkiye'de de kullanılmaya başlanmış. Biz haçı budayarak buna bir çare bulmuşuz. Araplar ise daha radikal davranmış "Haç da nedir, hila olsun" diyerek tavırlarını koymuşlar.

Siz ne dersiniz şah hilalli olsa iyi mi olur?



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder